My Cart
Your Cart 0

    Your cart is empty.

  • Total (Amount) ₹0.00
NCERT Exemplar · Class 9 · Science

Chapter 6: Tissues

Practice each question, then open the answer or worked solution.

Multiple Choice Questions

1 questions
Q1Multiple choice

Which of the following tissues has dead cells?

(a) Parenchyma

(b) Sclerenchyma

(c) Collenchyma

(d) Epithelial tissue

Soln:

Answer is (b) Sclerenchyma

Explanation:

Parenchyma

Living tissues with thin cell wall with central vacuole and dense cytoplasm. Parenchyma cells are located in the soft parts of the plants such as pith and cortex.

Sclerenchyma

These are dead tissues which have thick cell wall due to deposition of lignin. They are generally located in the leaf veins, hard coverings of the seeds and can also be found surrounding the vascular bundle.

Collenchyma

Living tissues which have an elongated shape and thick cell wall in the corner. Collenchyma tissue can be located in the leaf stalks, below the epidermis, etc.

Epithelial tissues

Epithelial tissues are covering or protective tissues in the animal body. Almost all organs and cavities are covered by Epithelium.

2. Find out incorrect sentence

(a) Parenchymatous tissues have intercellular spaces

(b) Collenchymatous tissues are irregularly thickened at corners

(c) Apical and intercalary meristems are permanent tissues

(d) Meristematic tissues, in its early stage, lack vacuoles

Soln:

Answer is (c) Apical and intercalary meristems are permanent tissues

Explanation:

Meristematic tissues are dividing tissue. They are not specialised to perform a specific function. They are responsible for the growth of plants. When meristematic tissue takes up a specific role and loses its ability to divide, it becomes a permanent tissue. Hence, the statement “Apical and Intercalary meristem are permanent tissue” is wrong.

3. The girth of stem increases due to

(a) apical meristem

(b) lateral meristem

(c) intercalary meristem

(d) vertical meristem

Soln

Answer is (b) lateral meristem

4. Which cell does not have perforated cell wall?

(a) Tracheids

(b) Companion cells

(c) Sieve tubes

(d) Vessels

Soln

Answer is (a) Tracheids

5. Intestine absorbs the digested food materials. What type of epithelial cells are responsible for that?

(a) Stratified squamous epithelium

(b) Columnar epithelium

(c) Spindle fibres

(d) Cuboidal epithelium

Soln:

Answer is (b) Columnar epithelium

Explanation:

The columnar epithelium is pillar-like cells which have nuclei towards their base. Columnar epithelium forms the lining of the stomach, small intestine and colon, forming the mucous membrane. They facilitate movement across the epithelial barrier. Their main function is absorption and secretion.

6. A person met with an accident in which two long bones of hand were dislocated. Which among the following may be the possible reason?

(a) Tendon break

(b) Break of skeletal muscle

(c) Ligament break

(d) Areolar tissue break

Soln:

Answer is (c) Ligament break

Explanation:

Dislocation of bones occurs when joints held by ligaments get separated.

Tendons join skeletal muscle and they cause inflammation upon a break.

Break of skeletal muscle cannot be the reason for bone dislocation as bones are joined by ligaments.

Areolar tissues are found around muscles, nerves and blood vessels hence they are not connected with bone dislocation.

7. While doing work and running, you move your organs like hands, legs etc. Which among the following is correct?

(a) Smooth muscles contract and pull the ligament to move the bones

(b) Smooth muscles contract and pull the tendons to move the bones

(c) Skeletal muscles contract and pull the ligament to move the bones

(d) Skeletal muscles contract and pull the tendon to move the bones

Soln:

Answer is (d) Skeletal muscles contract and pull the tendon to move the bones

Explanation:

While doing work and running, you move your organs like hands, legs etc, skeletal muscles contract and they pull the tendon, connecting muscles to bones. This will help bones to move and they do not pull the ligament as that will cause a sprain or stretch.

8. Which muscles act involuntarily?

(a) (i) and (ii)

(b) (ii) and (iii)

(c) (iii) and (iv)

(d) (i) and (iv)

Soln:

Answer is (b) (ii) and (iii)

Explanation:

Skeletal muscles are voluntary muscles which are also striated muscles hence the answer should be cardiac muscles which are smooth muscles.

9. Meristematic tissues in plants are

(a) localised and permanent

(b) not limited to certain regions

(c) localised and dividing cells

(d) growing in volume

Soln:

Answer is (c) localised and dividing cells

Explanation:

Meristematic tissues in plants are the dividing cells, which are responsible for plant growth in certain specific region. Meristematic tissues are classified as apical, lateral and intercalary based on their location.

10. Which is not a function of epidermis?

(a) Protection from adverse condition

(b) Gaseous exchange

(c) Conduction of water

(d) Transpiration

Soln:

Answer is (c) Conduction of water

Explanation:

Conduction of water is a function of xylem tissue whereas protection, gaseous exchange and transpiration are the function of epidermis.

11. Select the incorrect sentence

(a) Blood has matrix containing proteins, salts and hormones

(b) Two bones are connected with ligament

(c) Tendons are non-fibrous tissue and fragile

(d) Cartilage is a form of connective tissue

Soln:

Answer is Tendons are non-fibrous tissue and fragile.

Explanation:

Tendons are fibrous tissues which are highly elastic and strong.

12. Cartilage is not found in

(a) nose

(b) ear

(c) kidney

(d) larynx

Soln:

Answer is (c) kidney

Explanation

Cartilage is a connective tissue which provides support and flexibility to various parts of our body. Cartilage is found in nose, ear, larynx but not in kidney.

Renal tubules and corpuscles in the kidney are formed by Cuboidal epithelium tissue.

13. Fats are stored in human body as

(a) cuboidal epithelium

(b) adipose tissue

(c) bones

(d) cartilage

Soln:

Answer is (b) adipose tissue

Explanation:

Adipose tissue present below the skin and between internal organs stores fat. Cells in these tissues are filled with fat globules. Fat storage acts as an insulator.

14. Bone matrix is rich in

(a) fluoride and calcium

(b) calcium and phosphorus

(c) calcium and potassium

(d) phosphorus and potassium

Soln:

Answer is (b) calcium and phosphorus

15. Contractile proteins are found in

(a) bones

(b) blood

(c) muscles

(d) cartilage

Soln:

Answer is (c) muscles

Explanation:

Muscles cells have contractile proteins in them. These proteins are responsible for the contraction and relaxation of muscles.

16. Voluntary muscles are found in

(a) alimentary canal

(b) limbs

(c) iris of the eye

(d) bronchi of lungs

Soln:

Answer is (b) limbs

Explanation:

We can move some muscles on our own will. Muscles present in our limbs can move at our will and stop when we so decide. Such muscles are called voluntary muscles. On the other hand, alimentary canal, iris of the eye and bronchi of lungs has involuntary muscles.

17. Nervous tissue is not found in

(a) brain

(b) spinal cord

(c) tendons

(d) nerves

Soln:

Answer is (c) tendons

Explanation:

Connective tissue which connects muscles to bones is tendons. They are fibrous in nature and give strength and limited flexibility.

18. Nerve cell does not contain

(a) axon

(b) nerve endings

(c) tendons

(d) dendrites

Soln:

Answer is(c) tendons

Explanation:

Neurons do not contain tendons as they are connective tissues that join skeletal muscles to bones.

19. Which of the following helps in repair of tissue and fills up the space inside the organ?

(a) Tendon

(b) Adipose tissue

(c) Areolar

(d) Cartilage

Soln:

Answer is (c) Areolar

Explanation:

Areolar connective tissue is found between the skin and muscles, around blood vessels and nerves and in the bone marrow. It fills the space inside the organs, supports internal organs and helps in the repair of tissues.

Areolar tissue located between the skin and muscles, around blood vessels and nerves and in the bone marrow. Areolar tissue fills the space inside the organs and supports internal organs and helps in the repair of tissue.

20. The muscular tissue which functions throughout the life continuously without fatigue is

(a) skeletal muscle

(b) cardiac muscle

(c) smooth muscle

(d) voluntary muscle

Soln:

Answer is (b) cardiac muscle

Explanation:

Heart muscles are cylindrical, branched and uninucleated which shows rhythmic contraction and relaxation throughout life. Skeletal muscle, smooth muscle and voluntary muscles work as and when required.

21. Which of the following cells is found in the cartilaginous tissue of the body?

(a) Mast cells

(b) Basophils

(c) Osteocytes

(d) Chondrocytes

Soln:

Answer is (d) Chondrocytes

Explanation

Mast cells are found in areolar tissue.

Basophils are found in blood

Osteocytes are found in bone.

22. The dead element present in the phloem is

(a) companion cells

(b) phloem fibres

(c) phloem parenchyma

(d) sieve tubes

Soln:

Answer is (b) phloem fibres

Explanation:

Phloem fibres possess narrow lumen and they are thick-walled elongated spindle-shaped dead cells. They provide mechanical support to the tissue. Phloem parenchyma is thin-walled living cells of parenchyma. They have two functions, storage and lateral food conduction. Except for phloem fibres, other phloem cells are living cells.

23. Which of the following does not lose their nucleus at maturity?

(a) Companion cells

(b) Red blood cells

(c) Vessel

(d) Sieve tube cells

Soln:

Answer is (a) Companion cells

24. In desert plants, the rate of water loss gets reduced due to the presence of

(a) cuticle

(b) stomata

(c) lignin

(d) suberin

Soln:

Answer is (a) cuticle

Explanation:

The cuticle is a protective layer covering the epidermis of the leaf, young shoots and other aerial parts of a plant. It contains lipids and polymers impregnated with wax. This minimizes the effect of heat and reduces the loss of water.

25. A long tree has several branches. The tissue that helps in the sideways conduction of water in the branches is

(a) collenchyma

(b) xylem parenchyma

(c) parenchyma

(d) xylem vessels

Soln:

Answer is (b) xylem parenchyma

Explanation:

Xylem is a complex tissue consisting of tracheids, vessels, xylem parenchyma and xylem fibres. The main function of the xylem is water and mineral conduction. Tracheids and vessels transport water and minerals vertically. The xylem parenchyma stores food and helps in the sideways conduction of water.

26. If the tip of sugarcane plant is removed from the field, even then it keeps on growing in length. It is due to the presence of

(a) cambium

(b) apical meristem

(c) lateral meristem

(d) intercalary meristem

Soln:

Answer is (d) intercalary meristem

Explanation:

Stem located at the base of leaves or nodes and leads to the increase in the length of an organ such as leaves and internodes is intercalary meristem. They are responsible for the longitudinal growth of the plant, hence the length of the sugarcane keep on increasing.

27. A nail is inserted in the trunk of a tree at a height of 1 metre from the ground level. After 3 years the nail will

(a) move downwards

(b) move upwards

(c) remain at the same position

(d) move sideways

Soln:

Answer is (c) remain at the same position

Explanation:

Longitudinal growth in the stem always takes place on the top hence apical meristem in the below region remains constant, hence there will be no change in position of nail inserted in the trunk of the tree.

28. Parenchyma cells are

(a) relatively unspecified and thin-walled

(b) thick-walled and specialised

(c) lignified

(d) none of these

Soln:

Answer is (a) relatively unspecified and thin-walled.

Explanation:

Parenchyma is the most common simple permanent tissue. It consists of relatively unspecialised cells with thin cell walls. They are living cells. They are usually loosely arranged, thus large spaces between cells (intercellular spaces) are found in this tissue.

29. Flexibility in plants is due to

(a) collenchyma

(b) sclerenchyma

(c) parenchyma

(d) chlorenchyma

Soln:

Answer is (d) collenchyma

The flexibility in plants is due to collenchyma. Collenchyma allows bending of various parts of a plant-like tendrils and stems of climbers without breaking. It also provides mechanical support. Collenchyma is found in leaf stalks below the epidermis.

30. Cork cells are made impervious to water and gases by the presence of

(a) cellulose

(b) lipids

(c) suberin

(d) lignin

Soln:

Answer is (c) suberin

31. Survival of plants in the terrestrial environment has been made possible by the presence of

(a) intercalary meristem

(b) conducting tissue

(c) apical meristem

(d) parenchymatous tissue

Soln

Answer is (b) conducting tissue

Explanation:

Conducting tissues xylem and phloem are responsible for the survival of plants in the terrestrial environment. Xylem conduct water from roots to all the parts of the plants and phloem transports food and other nutrients from leaves to other parts of the plant.

32. Choose the wrong statement

(a) The nature of matrix differs according to the function of the tissue

(b) Fats are stored below the skin and in between the internal organs

(c) Epithelial tissues have intercellular spaces between them

(d) Cells of striated muscles are multinucleate and unbranched

Soln:

Answer is (c) Epithelial tissues have intercellular spaces between them

Explanation:

Epithelial tissues do not have intercellular spaces between them rather they are tightly bound together to make a continuous sheet.

33. The water conducting tissue generally present in gymnosperm is

(a) vessels

(b) sieve tube

(c) tracheids

(d) xylem fibres

Soln:

Answer is (c) tracheids

Explanation:

Vessels are generally absent in Gymnosperms

Sieve tubes are present in phloem hence they have no role in conduction of water

Xylem fibres provide structural rigidity and they have no role in conduction of water.

Show solutionHide solution
Worked solution

Solution coming soon.