Which of the following can be made into crystal?
(a) A Bacterium
(b) An Amoeba
(c) A Virus
(d) A Sperm
Soln
Answer is (c) A Virus
Explanation:
Viruses are considered as the intermediates between living and non- living as they cannot metabolize or reproduce on their own For all its processes virus requires a host. Viruses can be stored as crystal like chemicals. Virus crystals are a collection of millions of virus cells.
2. A cell will swell up if
(a) The concentration of water molecules in the cell is higher than the concentration of water molecules in surrounding medium
(b) The concentration of water molecules in surrounding medium is higher than water molecules concentration in the cell
(c) The concentration of water molecules is same in the cell and in the surrounding medium
(d) Concentration of water molecules does not matter
Soln:
Answer is (b) The concentration of water molecules in surrounding medium is higher than water molecules concentration in the cell.
Explanation:
When the concentration of water molecules in surrounding medium is higher than water molecules concentration in the cell, water from the surroundings enters the cell through osmosis and the cell swells up.
3. Chromosomes are made up of
(a) DNA
(b) protein
(c) DNA and protein
(d) RNA
Soln:
Answer is (c) DNA and protein
4. Which of these options are not a function of Ribosomes?
(i) It helps in manufacture of protein molecules
(ii) It helps in manufacture of enzymes
(iii) It helps in manufacture of hormones
(iv) It helps in manufacture of starch molecules
(a) (i) and (ii)
(b) (ii) and (iii)
(c) (iii) and (iv)
(d) (iv) and (i)
Soln:
Answer is (c) (iii) and (iv)
Explanation:
Proteins are produced in ribosomes hence they are called protein factories. Enzymes are proteins. Hormones and starch are not produced in ribosome hence option iii) and iv) are wrong statements.
5. Which of these is not related to endoplasmic reticulum?
(a) It behaves as a transport channel for proteins between nucleus and cytoplasm
(b) It transports materials between various regions in cytoplasm
(c) It can be the site of energy generation
(d) It can be the site for some biochemical activities of the cell
Soln:
Answer is (c) It can be the site of energy generation
Explanation:
Energy is produced in the mitochondria hence option c is not related to Endoplasmic reticulum.
6. Following are a few definitions of osmosis. Read carefully and select the correct definition
(a) Movement of water molecules from a region of higher concentration to a region of lower concentration through a semipermeable membrane
(b) Movement of solvent molecules from its higher concentration to lower concentration
(c) Movement of solvent molecules from higher concentration to lower concentration of solution through a permeable membrane
(d) Movement of solute molecules from lower concentration to a higher concentration of solution through a semipermeable membrane
Soln:
Answer is (a) Movement of water molecules from a region of higher concentration to a region of lower concentration through a semipermeable membrane.
Explanation:
Osmosis is a special type of diffusion in which water molecules move from a region of higher concentration to a region of lower concentration through a semipermeable membrane. Option b) Movement of solvent molecules from its higher concentration to lower concentration is called diffusion.
7. Plasmolysis in a plant cell is defined as
(a) break down (lysis ) of plasma membrane in hypotonic medium
(b) shrinkage of cytoplasm in hypertonic medium
(c) shrinkage of nucleoplasm
(d) none of them
Soln:
Answer is (b) shrinkage of cytoplasm in hypertonic medium
Explanation:
Living plant cell loses water through osmosis resulting in shrinkage or contraction of the contents of the cell away from the cell wall. This phenomenon is known as plasmolysis. When plant cell has more water content than in the surrounding plant cell tend to transfer water to its surroundings, which results in shrinkage of the cell through plasmolysis.
8. Which of the following are covered by a single membrane?
(a) Mitochondria
(b) Vacuole
(c) Lysosome
(d) Plastid
Soln:
Answer is (c) Lysosome
Explanation:
Mitochondria, Vacuole and plastids are covered by double-layered membranes hence Lysosome is the answer.
9. Find out the false sentences
(a) Golgi apparatus is involved with the formation of lysosomes
(b) Nucleus, mitochondria and plastid have DNA; hence they are able to make their own structural proteins
(c) Mitochondria is said to be the powerhouse of the cell as ATP is generated in them.
(d) Cytoplasm is called as protoplasm
Soln:
Answer is (d) Cytoplasm is called as protoplasm
Explanation:
Cytoplasm is a part of protoplasm in the cell which surrounds the nucleus. Therefore, cytoplasm is not called protoplasm hence option d is the false sentence
10. Find out the correct sentence
(a) Enzymes packed in lysosomes are made through RER (rough endoplasmic reticulum)
(b) Rough endoplasmic reticulum and smooth endoplasmic reticulum produce lipid and protein respectively
(c) Endoplasmic reticulum is related to the destruction of plasma membrane
(d) Nucleoid is present inside the nucleoplasm of eukaryotic nucleus
Soln:
Answer is (a) Enzymes packed in Lysosomes are made through RER (rough endoplasmic reticulum).
Explanation:
RER has ribosomes present on its surface which are responsible for the synthesis of proteins and enzymes are the proteins. Hence option a) is correct. Rough endoplasmic reticulum has no role in the production of lipid. Similarly, Endoplasmic reticulum has no role in the destruction of the plasma membrane. Nucleoid is an undefined nuclear region in prokaryotes.
11. Which cell organelle plays a crucial role in detoxifying many poisons and drugs in a cell?
(a) Golgi apparatus
(b) Lysosomes
(c) Smooth endoplasmic reticulum
(d) Vacuoles
Soln:
Answer is (c) Smooth endoplasmic reticulum
Explanation:
SER plays an important role in detoxifying many poisons and drugs in the liver cells of vertebrates.
12. The proteins and lipids, essential for building the cell membrane, are manufactured by
(a) rough endoplasmic reticulum
(b) golgi apparatus
(c) plasma membrane
(d) mitochondria
Soln:
Answer is (a) rough endoplasmic reticulum
Explanation:
Endoplasmic reticulum plays an important role in the production of both lipids and proteins. SER produces lipids and RER produces proteins.
13. The undefined nuclear region of prokaryotes are also known as
(a) nucleus
(b) nucleolus
(c) nucleic acid
(d) nucleoid
Soln:
Answer is (d) nucleoid
14. The cell organelle involved in forming complex sugars from simple sugars are
(a) endoplasmic reticulum
(b) ribosomes
(c) plastids
(d) golgi apparatus
Soln:
Answer is (d) golgi apparatus
Explanation:
Golgi apparatus is involved in the packaging and transport of many biomolecules such as proteins, lipids and carbohydrates.
15. Which out of the following is not a function of vacuole?
(a) Storage
(b) Providing turgidity and rigidity to the cell
(c) Waste excretion
(d) Locomotion
Soln:
Answer is (d) Locomotion
Explanation:
Vacuoles are responsible for storage, turgidity and rigidity of the cell and waste excretion. Locomotion is carried out by specialised organelles present outside cytoplasm. Vacuoles are present inside the cytoplasm hence option d) is a wrong statement.
16. Amoeba acquires its food through a process, termed
(a) exocytosis
(b) endocytosis
(c) plasmolysis
(d) exocytosis and endocytosis both
Soln:
Answer is (b) endocytosis
Explanation:
Endocytosis is taking in of matter by a living cell by invagination of its membrane to form a vacuole. In endocytosis, substances that are external to a cell are brought into the cell. Membrane-bound vesicles containing cellular molecules are transported to the cell membrane in exocytosis. Process of contraction of the protoplast of a plant cell as a result in the loss of water from the cell is called plasmolysis.
17. Cell wall of which one of these is not made up of cellulose?
(a) Bacteria
(b) Hydrilla
(c) Mango tree
(d) Cactus
Soln:
Answer is (a) Bacteria
Explanation:
Hydrilla, Mango tree and cactus are plants hence their cell wall is made up of cellulose. The cell wall of Bacteria is made of polysaccharide called Peptidoglycan.
18. Silver nitrate solution is used to study
(a) endoplasmic reticulum
(b) golgi apparatus
(c) nucleus
(d) mitochondria
Soln:
Answer is (b) golgi apparatus
19. Organelle other than nucleus, containing DNA is
(a) endoplasmic reticulum
(b) golgi apparatus
(c) mitochondria
(d) lysosome
Soln:
Answer is (c) mitochondria
Explanation:
Mitochondria and Chloroplast are the organelles that have separate DNA called mitochondrial DNA and chloroplast DNA.
20. Kitchen of the cell is
(a) mitochondria
(b) endoplasmic reticulum
(c) chloroplast
(d) golgi apparatus
Soln:
Answer is (c) chloroplast
Explanation:
Food in plants is produced inside Chloroplast hence Chloroplast is known as kitchen of the cell.
21. Lipid molecules in the cell are synthesized by
(a) smooth endoplasmic reticulum
(b) rough endoplasmic reticulum
(c) golgi apparatus
(d) plastids
Soln:
Lipid molecules in the cell are synthesized by smooth endoplasmic reticulum
22. Cell arise from the pre-existing cells was stated by
(a) Haeckel
(b) Virchow
(c) Hooke
(d) Schleiden
Soln:
Answer is (b) Virchow
23. Cell theory was given by
(a) Schleiden and Schwann
(b) Virchow
(c) Hooke
(d) Haeckel
Soln:
Answer is (a) Schleiden and Schwann
Explanation:
Schleiden and Schwann were the first to propose the cell theory which stated that all plants and animals are made up of cell and cell is the basic unit of life.
24. The only cell organelle seen in a prokaryotic cell is
(a) mitochondria
(b) ribosomes
(c) plastids
(d) lysosomes
Soln:
Answer is (b) ribosomes
25 . Organelle without a cell membrane is
(a) ribosome
(b) golgi apparatus
(c) chloroplast
(d) nucleus
Soln:
Answer is (a) ribosome
Explanation:
Golgi bodies, Chloroplast and nucleus are membrane-bound organelles and ribosomes are organelles without membrane.
26. 1 µm is
(a) 10–6 m
(b) 10–9 m
(c) 10–10 m
(d) 10–3 m
Soln:
Answer is (a) 10–6 m
Explanation:
10–3 m- millimetre 10–6 m – Micrometer 10–9 m – nanometer
27. Lysosome arises from
(a) endoplasmic reticulum
(b) golgi apparatus
(c) nucleus
(d) mitochondria
Soln:
Answer is (b) golgi apparatus
Explanation:
Main function of golgi apparatus is secretion, packaging and modification of proteins. It is also involved in the synthesis of new membranes and lysosomes.
28. Living cells were discovered by
(a) Robert Hooke
(b) Purkinje
(c) Leeuwenhoek
(d) Robert Brown
Soln:
Answer is (c) Leeuwenhoek
Explanation:
Robert hook first observed cells but he observed dead cork cell and it was Leeuwenhoek who observed living cell from his microscope.
29. Select the odd one out
(a) The movement of water across a semi-permeable membrane is affected by the amount of substances dissolved in it.
(b) Membranes are made of organic molecules like proteins and lipids
(c) Molecules soluble in organic solvents can easily pass through the membrane.
(d) Plasma membranes contain chitin sugar in plants
Soln:
Answer is (d) Plasma membranes contain chitin sugar in plants
Explanation:
Plasma membrane contains sugar is a wrong statement and rest other statements are true. The plant plasma membrane contains cellulose in it.
Show solutionHide solution
Solution coming soon.