Which one is an oil yielding plant among the following ?
(a) Lentil
(b) Sunflower
(c) Cauliflower
(d) Hibiscus
Soln: (b) Sunflower
Explanation:
Lentils are pulse yielding plants. Cauliflower is a vegetable and Hibiscus is a flower, whereas Sunflower is used to make oil.
2. Which one is not a source of carbohydrate?
(a) Rice
(b) Millets
(c) Sorghum
(d) Gram
Soln:
Answer is (d) Gram
Explanation:
Rice, millets and sorghum has carbohydrates in them as a major source of energy. Whereas gram is a dicotyledon which is rich in proteins hence gram is the answer.
3. Find out the wrong statement from the following
(a) White revolution is meant for increase in milk production
(b) Blue revolution is meant for increase in fish production
(c) Increasing food production without compromising with environmental quality is called as sustainable agriculture
(d) None of the above
Soln:
Answer is (d) None of the above
Explanation:
Statements provided in option a), b) and c) are right statements hence answer is d) none of the above.
4. To solve the food problem of the country, which among the following is necessary?
(a) Increased production and storage of food grains
(b) Easy access of people to the food grain
(c) People should have money to purchase the grains
(d) All of the above
Soln:
Answer is (d) All of the above
5. Find out the correct sentence
(a) (i) and (iii)
(b) (ii) and (iv)
(c) (ii) and (iii)
(d) (iii) and (iv)
Soln:
Answer is (a) (i) and (iii)
6. Weeds affect the crop plants by
(a) killing of plants in field before they grow
(b) dominating the plants to grow
c) competing for various resources of crops (plants) causing low availability of nutrients
(d) all of the above
Soln:
Answer is c) competing for various resources of crops (plants) causing low availability of nutrients
Explanation:
Few weeds are poisonous but it does not affect the crop plant. Weeds compete for the nutrients and water available in the soil. This makes the crop plant devoid of nutrients than the requirement which leads to a decrease of the crop yield.
7. Which one of the following species of honey bee is an Italian species?
(a) Apis dorsata
(b) Apis florae
(c) Apis cerana indica
(d) Apis mellifera
Soln:
Answer is (d) Apis mellifera
8. Find out the correct sentence about manure
(i) Manure contains large quantities of organic matter and small quantities of nutrients.
(ii) It increases the water holding capacity of sandy soil.
(iii) It helps in draining out of excess of water from clayey soil.
(iv) Its excessive use pollutes environment because it is made of animal excretory waste.
(a) (i) and (iii)
(b) (i) and (ii)
(c) (ii) and (iii)
(d) (iii) and (iv)
Soln:
Answer is (a) (i) and (iii)
Explanation:
Manure improves water holding capacity hence it cannot be responsible for draining out of excess water. Manure usage is not responsible for pollution. Using manure is an eco-friendly method of using fertilizers.
9. Cattle husbandry is done for the following purposes
(i) Milk Production
(ii) Agricultural work
(iii) Meat production
(iv) Egg production
(a) (i), (ii) and (iii)
(b) (ii), (iii) and (iv)
(c) (iii) and (iv)
(d) (i) and (iv)
Soln:
Answer is (a) (i), (ii) and (iii)
Explanation:
Cattle husbandry is done for the purpose of milk production, agricultural work and meat production. But poultry farming is done for egg production.
10. Which of the following are Indian cattle?
(i) Bos indicus
(ii) Bos domestica
(iii) Bos bubalis
(iv) Bos vulgaris
(a) (i) and (iii)
(b) (i) and (ii)
(c) (ii) and (iii)
(d) (iii) and (iv)
Soln:
Answer is (a) (i) and (iii)
Explanation:
Bos domestica is found in Africa and Bos Vulgaris does not belong to Bos family.
11. Which of the following are exotic breeds?
(i) Brawn
(ii) Jersey
(iii) Brown Swiss
(iv) Jersey Swiss
(a) (i) and (iii)
(b) (ii) and (iii)
(c) (i) and (iv)
(d) (ii) and (iv
Soln:
Answer is (b) (ii) and (iii)
12. Poultry farming is undertaken to raise following
(i) Egg production
(ii) Feather production
(iii) Chicken meat
(iv) Milk production
(a) (i) and (iii)
(b) (i) and (ii)
(c) (ii) and (iii)
(d) (iii) and (iv)
Soln:
Answer is (a) (i) and (iii)
Explanation;
Hen does not produce milk and they are not reared for the purpose of feathers hence option ii) and iv) are wrong statements.
13. Poultry fowl are susceptible to the following pathogens
(a) Viruses
(b) Bacteria
(c) Fungi
(d) All of the above
Soln:
Answer is (d) All of the above
Explanation:
Viruses, bacteria and fungi causes diseases in poultry.
14. Which one of the following fishes is a surface feeder?
(a) Rohus
(b) Mrigals
(c) Common carps
(d) Catlas
Soln:
Answer is (d) Catlas
15. Animal husbandry is the scientific management of
(i) animal breeding
(ii) culture of animals
(iii) animal livestock
(iv) rearing of animals
(a) (i), (ii) and (iii)
(b) (ii), (iii) and (iv)
(c) (i), (ii) and (iv)
(d) (i), (iii) and (iv)
Soln:
Answer is (d) (i), (iii) and (iv)
16. Which one of the following nutrients is not available in fertilizers?
(a) Nitrogen
(b) Phosphorus
(c) Iron
(d) Potassium
Soln:
Answer is (c) Iron
Explanation:
Plants obtain iron from nutrients in the soil. There is no fertilizer that can provide iron for the plants.
17. Preventive and control measures adopted for the storage of grains include
(a) strict cleaning
(b) proper disjoining
(c) fumigation
(d) all of the above
Soln:
Answer is (d) all of the above
Show solutionHide solution
Solution coming soon.