My Cart
Your Cart 0

    Your cart is empty.

  • Total (Amount) ₹0.00
NCERT Exemplar · Class 6 · Science

Chapter 8: Body Movement

Practice each question, then open the answer or worked solution.

Very Short Answer Questions

4 questions
Q7Written answer

Name the type of joint of your hand which helps you to grasp a badminton racquet.

Show solutionHide solution
Worked solution

Ans:  There are some special types of joints present in our fingers that are used for the grip while holding objects in our hands. These joints are known as the hinge joints.


Q8Written answer

What would have happened if our backbone was made of one single bone?

Show solutionHide solution
Worked solution

Ans:  The human backbone is made up of 24 smaller bones that are joined end to end. This structure helps us to bend our back or turn ourselves in other directions. If the backbone was made up of a single bone then we would not have been able to bend or turn our back.


9. Provide one-word answers to the statements given below.

1. Part of the body with a fixed joint.

Ans: Upper jaw with the skull

2. Help in the movement of the body by contraction and relaxation.

Ans: Muscles

3. Joint which allows movement in all directions.

Ans: Ball and socket joint

4. Hard structure that forms the skeleton.

Ans: Bone

5. Framework of bones which gives shape to our body.

Ans: Skeleton

6. Bones that join with chest bone at one end and to the backbone at the other end.

Ans: Ribs

7. Bones which enclose the organs of our body that lie below the abdomen.

Ans: Pelvic bones

8. Part of the skeleton that forms the earlobe.

Ans: Cartilage

Q9Written answer

Joint where our neck joins the head.

Show solutionHide solution
Worked solution

Ans: Pivot joint 

Q10Written answer

Write the type of joint which is used for each of the following movements:

(a) A girl moves her head in the right and left direction.

(b) A person lifts weights to build up his biceps.

(c) A cricket bowler bowls the ball.

Show solutionHide solution
Worked solution

Ans: The joint of the neck and head, which is known as the pivotal joint.

Ans: The joint of the elbow is called the elbow joint.

Ans: The joint of the arm and the shoulder is a type of ball and socket joint.