My Cart
Your Cart 0

    Your cart is empty.

  • Total (Amount) ₹0.00
NCERT · Class 4 · Maths

Chapter 2: Long and Short

Practice each question, then open the answer or worked solution.

How Tall Have You Grown?

10 questions
Q6Written answer

Question: 6

Do you remember if you measured your height in Class 3?

Show solutionHide solution
Worked solution

Answer: Yes, I measured my height in Class 3

Q7Written answer

Question: 7

Do you think you have grown taller?

Show solutionHide solution
Worked solution

Answer: Yes, I have grown taller

Q8Written answer

Question: 8

How much?

Show solutionHide solution
Worked solution

Answer: About 5 cm

Q9Written answer

Question: 9

Have your friends also grown taller?

Show solutionHide solution
Worked solution

Answer: Yes, most of them have grown taller

Q10Written answer

Question: 10

Jhumpa once read a list of the tallest people in the world. One of them was 272 cm tall! That is just double of Jhumpa’s height. How tall is Jhumpa? __________ cm.

Show solutionHide solution
Worked solution

Answer: Height of the tallest person = 272 cm

Which is double of Jhumpa’s height

So,

272 ÷ 2 = 136 cm

Hence, Jhumpa’s height is 136 cm

Q11Written answer

Question: 11

Could that person pass through the door of your classroom without bending?

Show solutionHide solution
Worked solution

Answer: Since, the door of the classroom is 230 cm high, the person cannot pass through it without bending.

Q12Written answer

Question: 12

Will his head touch the roof of your house if he stands straight?

Show solutionHide solution
Worked solution

Answer: Yes, because the height of my classroom is 310 cm

The Long and Short of Your Family!

Q13Written answer

Question: 13

Who is the tallest in your family?

Show solutionHide solution
Worked solution

Answer: My father is the tallest in my family. His height is 174 cm

Q14Written answer

Question: 14

Who is the shortest in your family?

Show solutionHide solution
Worked solution

Answer: My brother is the shortest in my family. His height is 93 cm

Q15Written answer

Question: 15

What is the difference between their heights?

Show solutionHide solution
Worked solution

Answer: The difference between their heights is 81 cm