My Cart
Your Cart 0

    Your cart is empty.

  • Total (Amount) ₹0.00
NCERT · Class 4 · Maths

Chapter 8: Carts and Wheels

Practice each question, then open the answer or worked solution.

Questions

31 questions
Q21Written answer

Question: 21

Are all wheels of a tractor or road roller of the same radius?

Show solutionHide solution
Worked solution

Answer: No, the wheels of a tractor or road roller do not have the same radius. Their back wheels are bigger.

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 8 - 13

Q22Written answer

Question: 22

Lali and Kali are tied to a pole with ropes. Kali has a longer rope. Who can look for more grass to eat?

Show solutionHide solution
Worked solution

Answer: Kali can look for more grass to eat as she has a longer rope.

NCERT book Page No: 88

Q23Written answer

Question: 23

Why did Naina get such a drawing? Discuss. Can a circle have more than 1 centimetre.

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 8 - 14

Show solutionHide solution
Worked solution

Answer: Yes, I got a circle.

Q24Written answer

Question: 24

Is this circle better than the one you made earlier without a compass? Draw the radius of this circle and measure it.

Show solutionHide solution
Worked solution

Answer: Yes, this circle is better than the earlier circle, which was drawn without using the compass. The radius of the circle is 3 centimetres.

NCERT book Page No: 89

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 8 - 15

Q25Written answer

Question: 25

Why did Naina get such a drawing? Discuss. Can a circle have more than one centre?

Show solutionHide solution
Worked solution

Answer: Naina got such a drawing, as she had changed the centre of the circle. No, a circle cannot have more than one centre.

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 8 - 16

Q26Written answer

Question: 26

Did any one of you ever get a shape like Naina’s?

Show solutionHide solution
Worked solution

Answer: Yes, I got the shape like Naina when I drew a circle using more than one centre.

NCERT book Page No: 91

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 8 - 17

Q27Written answer

Question: 27

Now you trace a circle on paper using a bangle. Cut it. Then find its centre like Sameena did.

Show solutionHide solution
Worked solution

Answer: Trace the circle by using a bangle in a notebook. Now, cut the circle from its outline. Fold the circle in half. Again fold it in half. Now, open the folded circle. Here, the crossing point of the two creased lines is its centre.

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 8 - 18

NCERT book Page No: 92

Balancing Act

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 8 - 19

Q28Written answer

Question: 28

Can you balance a plate on your finger?

Show solutionHide solution
Worked solution

Answer: No, I cannot balance a plate on my finger. It is very difficult, as it requires a lot of practice.

Q29Written answer

Question: 29

You also try to balance a plate or a round lid on your finger. Where does it balance?

Show solutionHide solution
Worked solution

Answer: The centre of a plate or a round lid is the place where we balance while trying on our fingers.

NCERT book Page No: 92-93

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 8 - 20

Now everybody was excited to spin their tops which looked like this.

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 8 - 21

Q30Written answer

Question: 30

(a) Whose top will not spin at all?

(b) Whose top will spin a little?

(c) Whose top will spin the best?

(d) In whose top is the stick nearest to the centre?

Show solutionHide solution
Worked solution

(a) Zakir’s and Naina’s tops will not spin at all.

(b) The top made by Guddo will spin a little.

(c) The top made by Appu will spin the best.

(d) The top in which the stick is nearest to the centre is Appu’s top.