My Cart
Your Cart 0

    Your cart is empty.

  • Total (Amount) ₹0.00
NCERT · Class 4 · Maths

Chapter 8: Carts and Wheels

Practice each question, then open the answer or worked solution.

Questions

31 questions
Q1Written answer

Question: 1

You must have seen many such round things around you. List some more in your notebook.

Show solutionHide solution
Worked solution

Answer: The list of round things around us is as follows:

1. Bangles

2. Tawa

3. Bowl

4. Wheelchair

5. Coins

6. Plate

7. Moon

8. Sun

9. Ball

10. Tyre

NCERT book Page No: 82

Round Bangle

Q2Written answer

Question: 2

Have you ever gone to a bangle shop?

Show solutionHide solution
Worked solution

Answer: Yes, I have gone to the bangle shop along with my mother.

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 8 - 1

Q3Written answer

Question: 3

Guess which of these bangles is of your size?

Show solutionHide solution
Worked solution

Answer: The smallest bangle is of my size

Q4Written answer

Question: 4

Take a wire and make a bangle for yourself. Can your teacher wear this bangle?

Show solutionHide solution
Worked solution

Answer: I made a bangle by wrapping a wire around a pipe. No, my teacher cannot wear this bangle.

Q5Written answer

Question: 5

A bangle can be used to trace a circle. What are the other things around you that you can use to trace a circle?

Show solutionHide solution
Worked solution

Answer: The other things that can be used to trace a circle are coins, plates, caps of bottles, etc.

Q6Written answer

Question: 6

Trace a circle with the help of some of these in your notebook or on the ground.

(a) Which thing makes the smallest circle?

(b) Which thing makes the biggest circle?

Show solutionHide solution
Worked solution

Answer: (a) Circle made with the help of a pen cap is the smallest circle.

(b) Circle made with the help of a plate in which we have food is the biggest circle.

NCERT book Page No: 83

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 8 - 2

Q7Written answer

Question: 7

Do you play these games?

Show solutionHide solution
Worked solution

Answer: Yes, I play these games.

Q8Written answer

Question: 8

Which song do you sing when you play these?

Show solutionHide solution
Worked solution

Answer: We sing rain-rain go away, come again another day while playing these games.

Q9Written answer

Question: 9

What if a rectangle was made? Discuss.

Show solutionHide solution
Worked solution

Answer: There are some games played by making rectangles. But games like cricket needs a circle because if a rectangle field is constructed to play the game, the distance of boundary from the players will be unequal.

Q10Written answer

Question: 10

Think of some other games you play by making circles.

Show solutionHide solution
Worked solution

Answer: Games played by making circles are musical chair races, passing a parcel, etc.

NCERT book Page No: 84

Making a Circle

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 8 - 3