My Cart
Your Cart 0

    Your cart is empty.

  • Total (Amount) ₹0.00
NCERT · Class 4 · Maths

Chapter 3: A Trip to Bhopal

Practice each question, then open the answer or worked solution.

NCERT book (6)

Textbook page 33 · 11 questions
Q24Written answer

Question: 24

Indra and Bhanu first went in the motorboat and then took the oar boat.

How much did they pay for both boats? Rs ________

How much time did they get for both rides? __________

Show solutionHide solution
Worked solution

Answer: The total money Indra and Bhanu paid for the motor boat = Rs 25 + Rs 25 = 50

Money paid by them for the oar boat = Rs 15 + Rs 15 = Rs 30

The total money Indra and Bhanu paid for the motorboat and the oar boat = Rs 50 + Rs 30 = Rs 80

Time for the motorboat ride = 20 minutes

Time for the oar boat ride = 45 minutes

Total time for both the rides = 20 + 45 = 65 minutes

Q25Written answer

Question: 25

One group of children went for the double-decker trip. They paid Rs 450 in total. How many children went on the double-decker trip? _________

Show solutionHide solution
Worked solution

Answer: Money spent by the group of children for the double-decker trip = Rs 450

The amount paid for the double-decker trip per child = Rs 30

The number of children who went on the double-decker trip = Total rupees paid / Ticket price per child

= Rs 450 / 30

= 15 children

Q26Written answer

Question: 26

Which boat makes two trips in 1 hour?

Show solutionHide solution
Worked solution

Answer: We know 1 hour = 60 minutes

From the table, the paddle boat takes 30 minutes to complete a trip. Hence, the paddle boat will take 2 trips in 60 minutes, i.e., 1 hour.

Q27Written answer

Question: 27

Which boat takes less than half an hour to complete a trip?

Show solutionHide solution
Worked solution

Answer: We know half an hour = 30 minutes

From the table, the motorboat takes 30 minutes to complete a trip. Hence, the motorboat takes less than 30 minutes to complete a trip.

Q28Written answer

Question: 28

Which boat gives them the most time taking the least money?

Show solutionHide solution
Worked solution

Answer: From the table, we come to know that the least money, i.e., Rs 15, is charged by the paddle boat and the oar boat. Here, the oar boat trip gives more time compared to that given by the paddle boat for the same amount. Therefore, the oar boat gives the most time taking the least money.

Q29Written answer

Question: 29

Javed went boating twice. He paid a total of Rs 40 and boated for 50 minutes. Which two boats did he take?

Show solutionHide solution
Worked solution

Answer: Javed took a paddle and motorboat.

The total money paid by him = Rs 40

The total time spent by him = Rs 50 minutes

From the table, we can see that Javed took the paddle boat and motorboat trips, which together cost him Rs 40, and the total time spent on both boats was 50 minutes.

Time to return

Q30Written answer

Question: 30

Children enjoy different boat rides till 4 O’clock. It is time to return. Now they will not stop anywhere and reach back in two hours. So, they should reach Hoshangabad by ____________ O’ clock

Show solutionHide solution
Worked solution

Answer: Starting time + Time taken to reach

= 4 O’clock + 2 hours

= 6 O’clock

They should reach Hoshangabad by 6 O’clock.

Practice Time

Q31Written answer

Question: 31

There are four very old cave paintings. Mark the oldest.

(a) 4200 years old

(b) 1000 years old

(c) 8500 years old

(d) 1300 years old

Show solutionHide solution
Worked solution

Answer: Among all the cave paintings, 8500 years is the oldest cave painting. Hence, option (c) is the correct answer.

Q32Written answer

Question: 32

One bus can carry 48 children. How many children can three buses carry? About –

(a) 100

(b) 200

(c) 150

Show solutionHide solution
Worked solution

Answer: The number of children in a bus = 48 children

The number of children three buses can carry = 48 × 3

= 144

So, there are about 150 children.

Therefore, option (c) is the correct answer.

Q33Multiple choice

Question: 33

Which pair of numbers add to make more than 500?

Show solutionHide solution
Worked solution

Answer: Let us add the pairs to check the pair that has a sum greater than 500.

152 + 241 = 393

321 + 192 = 513

99 + 299 = 398

401 + 91 = 492

Therefore, 321 + 192 gives 513, which is more than 500. So, option (b) is the correct answer.