My Cart
Your Cart 0

    Your cart is empty.

  • Total (Amount) ₹0.00
NCERT · Class 4 · Maths

Chapter 3: A Trip to Bhopal

Practice each question, then open the answer or worked solution.

NCERT book (5)

Textbook page 28 · 11 questions
Q13Written answer

Question: 13

How many more deer are there than bison?

Show solutionHide solution
Worked solution

Answer: Number of deer = 117

Number of bisons = 37

Number of deer more than bison = Number of deer – Number of bison

= 117 – 37

= 80

So, there are 80 more deer than bison.

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 3 - 11

Q14Written answer

Question: 14

How many people must Bonomala have counted?

214 / 154 / 134 / 177

Show solutionHide solution
Worked solution

Answer: Total number of animals = 117 deer + 37 bisons

= 154

The number of people given is less than 200. So, the number of people must be greater than 154 but less than 200.

Hence, Bonomala must have counted 177 people.

Q15Written answer

Question: 15

They have spent 1 hour there. What time is it?

Show solutionHide solution
Worked solution

Answer: It is given that they reached Bhimbetka at 11 O’clock.

So, 11 O’clock + 1 hour = 12 O’clock

Therefore, it is 12 O’clock.

Q16Written answer

Question: 16

They are now moving towards Bhopal. They should reach there in less than 1 hour, at about __________ O’clock.

Show solutionHide solution
Worked solution

Answer: At 12 O’clock, they leave from Bhimbetka. They are now moving towards Bhopal. Thus, they should reach there in less than 1 hour, i.e., at about 1 O’clock.

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 3 - 12

Q17Written answer

Question: 17

Each child is to be given 1 orange, 1 banana and 5 biscuits. All the children take oranges and biscuits, but 38 children do not take bananas. How many oranges, biscuits and bananas are distributed?

Show solutionHide solution
Worked solution

Answer: The total number of students going on a trip = 210

Each student was given 1 orange, 1 banana and 5 biscuits.

Hence, the total number of oranges distributed to 210 students = 1 × 210 = 210

38 students refused to take bananas. Then, the total number of students who took bananas = 210 – 38

= 172

Therefore, the total number of bananas distributed to 210 students = 210 × 5

= 1050

Thus, 210 oranges, 172 bananas and 1050 biscuits were distributed among all the students going on the trip

Manjeet and Bhanu quickly finish their lunch and start asking for puzzles to pass the time.

Q18Written answer

Question: 18

Tell me the number, which is exactly between 100 and 150

Show solutionHide solution
Worked solution

Answer: 125 is the number, which is exactly between 100 and 150

Q19Written answer

Question: 19

I gave four toffees each to four of my friends, and three toffees were left with me. How many toffees did I have?

Show solutionHide solution
Worked solution

Answer: Given, the number of toffees given to 4 friends = 4

The number of toffees left with me = 3

The total number of toffees = The number of toffees I gave to my 4 friends + The number of toffees left with me

= 4 × 4 + 3

= 16 + 3

= 19 toffees

Therefore, the total number of toffees I have = 19 toffees

Q20Written answer

Question: 20

What number can you make using 3, 5 and 7? You can make 357 and 537. What others?

Show solutionHide solution
Worked solution

Answer: The other number made using 3, 5 and 7 are 375, 573, 735 and 753.

Q21Written answer

Question: 21

A number becomes double if it is increased by 8. What is the number?

Show solutionHide solution
Worked solution

Answer: 8 + 8 = 16, which is the double of 8.

Therefore, the number will be 8.

Q22Written answer

Question: 22

Think of a number which can be divided by 2, 3 and 5 and comes between 25 and 50.

Show solutionHide solution
Worked solution

Answer: The numbers between 25 and 50 that are divisible by 2 are 26, 28, 30, 32, 34, 36, 38, 40, 42, 46 and 48.

The numbers between 25 and 50 that are divisible by 3 are 27, 30, 33, 36, 39, 42, 45 and 48.

The numbers between 25 and 50 that are divisible by 5 are 30, 35, 40 and 45.

Hence, the smallest number between 25 and 50 that can be divisible by 2, 3 and 5 is 30.