My Cart
Your Cart 0

    Your cart is empty.

  • Total (Amount) ₹0.00
NCERT · Class 6 · English

Unit 9: Desert Animals

Practice each question, then open the answer or worked solution.

Working with the text

4 questions
Q1Written answer

A. 1. Talk to your partner and say whether the following statements

are true or false.

(i) No animal can survive without water.

(ii) Deserts are endless sand dunes.

(iii) Most snakes are harmless.

(iv) Snakes cannot hear, but they can feel vibrations through the ground.

(v) Camels store water in their humps.

Show solutionHide solution
Worked solution

(i) True

(ii) False

(iii) True

(iv) True

(v) False

Q2Written answer

A. 2. Answer the following questions.

(i) How do desert animals survive without water? (1)

(ii) How do mongooses kill snakes? (6)

(iii) How does the hump of the camels help them to survive when there is no water? (9)

Show solutionHide solution
Worked solution

(i) Desert animals make it possible to survive without water for days. For instance, Gerbils stay under holes to keep themselves cool. Beetles keep drops of water/moisture on their legs and then lift those drops into the air till the drops trickle down into their mouths.

(ii) Mongooses kill snakes with their quick reactions through which they dodge the snake each time the snake strikes. They keep dodging the snake until it gets completely tired and then they dive in to kill the snake.

(iii) The humps of the camels are full of fat. This fat nourishes the camels when food is less.

Q3Written answer

B. Read the words/phrases in the box. With your partner find their meaning in the dictionary.

harsh conditions, harmless, survive, intruder, threatened, predators, prey, continually

Fill in the blanks in the following passage with the above words/ phrases.

All animals in forests and deserts struggle to ——————————— in ————————————————, Though most of the animals are ———————————, some are dangerous when ———————————. If an ———————————— is noticed, they attack or bite to save themselves. They struggle ——————————— for food and water. Some animals are called ————————————— because they —————————— on other animals.

Show solutionHide solution
Worked solution

Answer: All animals in forests and deserts struggle to survive in harsh conditions. Though most of the animals are harmless, some are dangerous when threatened. If an intruder is noticed, they attack or bite to save themselves. They struggle continually for food and water. Some animals are called predators because they prey on other animals.

Q4Written answer

Speaking practice

Look at these sentences.

  • Deserts are the driest places on earth.
  • Gerbils spend the hottest part of the day in cool underground burrows.

Now form pairs. Ask questions using a suitable form of the word in brackets. Try to answer the questions too.

Do you know

1. Which animal is the _______________________ (tall)?

2. Which animal runs the _______________________ (fast)?

3. Which place on earth is the _______________________ (hot) or the _______________________ (cold)?

4. Which animal is the _______________________ (large)?

5. Which is the ————————————— (tall) mountain in the world?

6. Which is the _______________________ (rainy) place on earth?

7. Which is the ________________________ (old) living animal?

Can you add some questions of your own?

Show solutionHide solution
Worked solution

1. Which animal is the tallest (tall)?

Answer: Giraffe is the tallest animal.

2. Which animal runs the fastest (fast)?

Answer: Leopard runs the fastest.

3. Which place on earth is the hottest (hot) or the coldest (cold)?

Answer: Aziza, Libya is the hottest and Verkhoyansk is the coldest place on earth.

4. Which animal is the largest (large)?

Answer: Blue Whale is the largest animal.

5. Which is the tallest (tall) mountain in the world?

Answer: Mount Everest is the tallest mountain in the world.

6. Which is the rainiest (rainy) place on earth?

Answer: Mawsynram in Meghalaya is the rainiest place on earth.

7. Which is the oldest (old) living animal?

Answer: The giant tortoise is the oldest living animal.