Question: 1
If the cat asks you to divide the chapati equally, how will you divide it?

Show solutionHide solution
Answer: I will fold the chapati into two equal halves and then break them from the creased line. Now, the chapati is half.

Half of Half

Your cart is empty.
Practice each question, then open the answer or worked solution.
Question: 1
If the cat asks you to divide the chapati equally, how will you divide it?

Answer: I will fold the chapati into two equal halves and then break them from the creased line. Now, the chapati is half.

Half of Half

Question: 2
If two more cats come for food, how will you divide one chapatti equally for four cats?
Answer: First, divide the chapatis into two halves. Again, divide it into further two halves. Finally, I will break the chapatti from the creased line, as shown below:

NCERT Book Page No: 95-96
Half of Many Pieces
Rani got a chocolate. She divided it equally and gave half to her friend Reena.

Question: 3
(a) Circle the portion that Reena got.

(b) How many pieces of chocolate are there?
Answer: There are six pieces of chocolate in total.
(c) How many pieces were left with Rani?
Answer: Rani gave half of her chocolate to her friend Reena. So, Rani was left with 3 pieces of chocolate.
NCERT Book Page No: 96-97
Many Shapes from a Half Sheet
Question: 4
Draw different shapes using these triangles. One such shape is shown here.

Answer: Shapes using these triangles are shown below:

Many Ways to Cut into Half

Question: 5
In how many different ways can you cut a rectangle into half? Draw 5 different ways. Can you check if they are equal?
Answer: The five different ways of a rectangle are shown below.
Each part of the rectangle is equal as it exactly coincides with the other part.

Question: 6
In how many different ways can you cut a rectangle into four equal parts? Draw five different ways. Can you check if they are equal?
Answer: A rectangle divided into four equal parts is shown below. Yes, they are equal since each part exactly coincides with the remaining three parts.

NCERT Book Page No: 98
Cutting the Cake
Rajni’s father brought a cake. She divided the cake into 4 equal parts – for herself, her brother Raju, her father and her mother.

Question: 7
Colour each share with different colours.


Question: 8
How much does each get?
Answer: Each get 1/4 of the cake.
Question: 9
Mother gave her share of the cake to Rajni. Now, colour the total part that Rajni will get.

Answer: Each person gets 1/4 of the cake. So,
The cake that Rajni got = her share + her mother’s share
= 1/4 + 1/4
= 2 / 4
= 1 / 2
Hence, Rajni got 1/2 part of the cake.

Question: 10
Out of 4 parts, Rajni will get ________ parts, which is equal to half of the cake.
So, she can write it as ____ /4 or 1/2
Answer: Rajni gets 2 parts of cake out of 4 parts. Hence, she can write it as 2/4 or ½.