My Cart
Your Cart 0

    Your cart is empty.

  • Total (Amount) ₹0.00
NCERT · Class 4 · Maths

Chapter 9: Halves and Quarters

Practice each question, then open the answer or worked solution.

Questions

28 questions
Q1Written answer

Question: 1

If the cat asks you to divide the chapati equally, how will you divide it?

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 9 - 1

Show solutionHide solution
Worked solution

Answer: I will fold the chapati into two equal halves and then break them from the creased line. Now, the chapati is half.

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 9 - 2

Half of Half

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 9 - 3

Q2Written answer

Question: 2

If two more cats come for food, how will you divide one chapatti equally for four cats?

Show solutionHide solution
Worked solution

Answer: First, divide the chapatis into two halves. Again, divide it into further two halves. Finally, I will break the chapatti from the creased line, as shown below:

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 9 - 4

NCERT Book Page No: 95-96

Half of Many Pieces

Rani got a chocolate. She divided it equally and gave half to her friend Reena.

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 9 - 5

Q3Written answer

Question: 3

(a) Circle the portion that Reena got.

Show solutionHide solution
Worked solution

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 9 - 6

(b) How many pieces of chocolate are there?

Answer: There are six pieces of chocolate in total.

(c) How many pieces were left with Rani?

Answer: Rani gave half of her chocolate to her friend Reena. So, Rani was left with 3 pieces of chocolate.

NCERT Book Page No: 96-97

Many Shapes from a Half Sheet

Q4Written answer

Question: 4

Draw different shapes using these triangles. One such shape is shown here.

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 9 - 7

Show solutionHide solution
Worked solution

Answer: Shapes using these triangles are shown below:

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 9 - 8

Many Ways to Cut into Half

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 9 - 9

Q5Written answer

Question: 5

In how many different ways can you cut a rectangle into half? Draw 5 different ways. Can you check if they are equal?

Show solutionHide solution
Worked solution

Answer: The five different ways of a rectangle are shown below.

Each part of the rectangle is equal as it exactly coincides with the other part.

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 9 - 10

Q6Written answer

Question: 6

In how many different ways can you cut a rectangle into four equal parts? Draw five different ways. Can you check if they are equal?

Show solutionHide solution
Worked solution

Answer: A rectangle divided into four equal parts is shown below. Yes, they are equal since each part exactly coincides with the remaining three parts.

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 9 - 11

NCERT Book Page No: 98

Cutting the Cake

Rajni’s father brought a cake. She divided the cake into 4 equal parts – for herself, her brother Raju, her father and her mother.

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 9 - 12

Q7Written answer

Question: 7

Colour each share with different colours.

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 9 - 13

Show solutionHide solution
Worked solution

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 9 - 14

Q8Written answer

Question: 8

How much does each get?

Show solutionHide solution
Worked solution

Answer: Each get 1/4 of the cake.

Q9Written answer

Question: 9

Mother gave her share of the cake to Rajni. Now, colour the total part that Rajni will get.

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 9 - 15

Show solutionHide solution
Worked solution

Answer: Each person gets 1/4 of the cake. So,

The cake that Rajni got = her share + her mother’s share

= 1/4 + 1/4

= 2 / 4

= 1 / 2

Hence, Rajni got 1/2 part of the cake.

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 9 - 16

Q10Written answer

Question: 10

Out of 4 parts, Rajni will get ________ parts, which is equal to half of the cake.

So, she can write it as ____ /4 or 1/2

Show solutionHide solution
Worked solution

Answer: Rajni gets 2 parts of cake out of 4 parts. Hence, she can write it as 2/4 or ½.