Question: 11
How much will Kiran pay for 42 kg newspaper?
Show solutionHide solution
Answer: For 1 kg newspaper Kiran pays = Rs 5
For 42 kg of newspaper, she will pay = Rs 5 × 42
= Rs 210
Hence, Kiran pays Rs 210 for 42 kg of newspaper.
Your cart is empty.
Practice each question, then open the answer or worked solution.
Question: 11
How much will Kiran pay for 42 kg newspaper?
Answer: For 1 kg newspaper Kiran pays = Rs 5
For 42 kg of newspaper, she will pay = Rs 5 × 42
= Rs 210
Hence, Kiran pays Rs 210 for 42 kg of newspaper.
Question: 12
Also, find the cost of
(a) 22 kg of plastic.
(b) 23 kg of waste paper.
(c) 12 kg of iron.
(a) The cost of 1 kg of plastic = Rs 10
So, the cost of 22 kg of plastic will be = Rs 10 × 22
= Rs 220
(b) Rate of 1 kg of waste paper = Rs 4
Hence, the cost of 23 kg of waste paper = Rs 4 × 23
= Rs 92
(c) The cost of 1 kg of iron = Rs 12
Hence, the cost of 12 kg of iron will be = Rs 12 × 12
= Rs 144
Question: 13
Guess the total money Kiran will pay to the junk collectors. Will it be
– More than 600?
– Less than 600?
Answer: Total money Kiran pays to the junk collectors are
Cost of 42 kg of newspaper = Rs 210
Cost of 22 kg of plastic = Rs 220
Cost of 23 kg of waste paper = Rs 92
Cost of 12 kg of iron = Rs 144
Therefore, the total cost of all the junk = Rs 666
So, Kiran pays more than Rs 600.
NCERT book Page No: 64-66
Smart Kiran Sells the Junk

Question: 14
Kiran bought 1 kg plastic for Rs 10 but sold 1 kg plastic for Rs 12. How much money does she earn on selling 1 kg plastic?
Answer: The cost of 1 kg of plastic that Kiran bought = Rs 10
She sold 1 kg of plastic for Rs 12.
Hence, she earned = Rs 12 – Rs 10
= Rs 2
Question: 15
So, how much money does she earn for 63 kg?
Answer: She earns Rs 2 for 1 kg of plastic.
For 63 kg of plastic, she earns = Rs 2 × 63
= Rs 126
Therefore, Kiran earns Rs 126 for 63 kg of plastic.
This can be calculated as follows:
| 60 | 3 | |
| 2 | 60 × 2 | 3 × 2 |
| 120 | 6 |
By adding the digits in the last row, we will get 126.
Kiran sells 32 kg iron
Question: 16
How much money will Dinu pay for 32 kg iron?
Answer: The amount by which 1 kg of plastic is sold = Rs 14
Hence, the cost of 32 kg of plastic = Rs 14 × 32
= Rs 448
This can be calculated as follows:
| 30 | 2 | |
| 10 | 30 × 10 | 2 × 10 |
| 300 | 20 | |
| 4 | 30 × 4 | 2 × 4 |
| 120 | 8 |
By adding the bold numbers, we get the desired number.
300 + 20 + 120 + 8 = 448
Hence, the money paid by Dinu for 32 kg of plastic is Rs 448.
Question: 17
Kiran buys 1 kg iron for Rs 12 but sells it for Rs 14. How much does she earn when she sells 32 kg of iron?
Answer: Money earned by Kiran by selling 1 kg of iron = Rs 14 – Rs 12
= Rs 2
Hence, money earned by her by selling 32 kg of iron = Rs 2 × 32
= Rs 64
This can be calculated as follows:
| 30 | 2 | |
| 2 | 30 × 2 | 2 × 2 |
| 60 | 4 |
By adding the numbers in the last row, we can find the desired number.
60 + 4 = 64
Therefore, by selling 32 kg of iron, Kiran earn Rs 64.
What will Dinu pay for 152 kg newspaper?
Question: 18
I bought 1 kg newspaper for Rs 5 but sold it for Rs 6. How much money did I earn by selling 152 kg of newspaper?
Answer: Money earned by selling 1 kg of newspaper = Selling price of newspaper – Purchasing price of newspaper
= Rs 6 – Rs 5
= Rs 1
Money earned by her by selling 152 kg of newspaper = Rs 1 × 152
= Rs 152
Therefore, she earns Rs 152 by selling 152 kg of newspaper.
What does Dinu pay for brass?
Question: 19
How much money will Dinu pay for 4 kg brass?
Answer: As per Dinu’s price list, the cost of 1 kg of brass = Rs 180
For 4 kg of brass, Dinu will pay = Rs 180 × 4
= Rs 720
This can also be calculated as follows:
| 100 | 80 | |
| 4 | 100 × 4 | 80 × 4 |
| 400 | 320 |
We get the desired result by adding the digits in the last row.
400 + 320 = 720
Hence, for 4 kg brass Dinu pays Rs 720.
NCERT book Page No: 67
Question: 20
First, guess the answer and then calculate.
(a) 37 × 18 =
(b) 45 × 24 =
(c) 69 × 52 =
(d) 77 × 55 =
(e) 142 × 5 =
(f) 382 × 3 =
(g) 2 × 175 =
(h) 4 × 206 =
(a) Here, the number will be near 40 × 20, i.e., about 800.
Calculation:
| 30 | 7 | |
| 10 | 30 × 10 | 7 × 10 |
| 300 | 70 | |
| 8 | 30 × 8 | 7 × 8 |
| 240 | 56 |
Now, add the digits in the third and fifth rows, and we get
300 + 70 + 240 + 56 = 666
Therefore, 37 × 18 = 666
(b) 45 × 24
This number will be near 40 × 25 = 1000
Calculation:
| 40 | 5 | |
| 20 | 40 × 20 | 5 × 20 |
| 800 | 100 | |
| 4 | 40 × 4 | 5 × 4 |
| 160 | 20 |
Add the digits in the third and fifth rows, and we get
800 + 100 + 160 + 20 = 1080
Hence, 45 × 24 = 1080
(c) 69 × 52
Here, the number will be near 70 × 50 = 3500
Calculation:
| 60 | 9 | |
| 50 | 60 × 50 | 9 × 50 |
| 3000 | 450 | |
| 2 | 60 × 2 | 9 × 2 |
| 120 | 18 |
On adding the digits in the third and fifth rows, we get
3000 + 450 + 120 + 18 = 3588
Hence, 69 × 52 = 3588
(d) By guessing 77 × 55
The number will be near 80 × 50 = 4000
Calculation:
| 70 | 7 | |
| 50 | 70 × 50 | 7 × 50 |
| 3500 | 350 | |
| 5 | 70 × 5 | 7 × 5 |
| 350 | 35 |
On adding the numbers in the third and fifth rows, we get
3500 + 350 + 350 + 35 = 4235
Therefore, 77 × 35 = 4235
(e) On guessing 142 × 5
The number will be near 140 × 5 = 700
Calculation:
| 100 | 40 | 2 | |
| 5 | 100 × 5 | 40 × 5 | 2 × 5 |
| 500 | 200 | 10 |
By adding the numbers in the last row, we get
500 + 200 + 10 = 710
Therefore, 142 × 5 = 710
(f) 382 × 3
The number will be near 380 × 3 = 1140 on guessing.
Calculation:
| 300 | 80 | 2 | |
| 3 | 300 × 3 | 80 × 3 | 2 × 3 |
| 900 | 240 | 6 |
On adding the digits in the last row, we will get
900 + 240 + 6 = 1146
So, 382 × 3 = 1146
(g) 2 × 175
On guessing this number will be near 2 × 175 = 350
Calculation:
| 100 | 70 | 5 | |
| 2 | 100 × 2 | 70 × 2 | 5 × 2 |
| 200 | 140 | 10 |
On adding the digits in the last row, we get
200 + 140 + 10 = 350
(h) 4 × 206
This number will be near 5 × 200 = 1000 on guessing.
Calculation:
| 200 | 6 | |
| 4 | 200 × 4 | 6 × 4 |
| 800 | 24 |
On adding the digits in the last row, we get
800 + 24 = 824
Therefore, 4 × 206 = 824
Fill My Diary


Later, she paid Rs 919 to the junk collectors. When she sold the junk, she got these notes and coins from Dinu.
