My Cart
Your Cart 0

    Your cart is empty.

  • Total (Amount) ₹0.00
NCERT · Class 4 · Maths

Chapter 12: How Heavy? How Light?

Practice each question, then open the answer or worked solution.

Questions

29 questions
Q11Written answer

Question: 11

Name 5 things that we usually buy.

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 12 - 9

Show solutionHide solution
Worked solution
In grams In kilograms
Turmeric powder Tomatoes
Mustard seeds Sugar
Chilli powder Wheat
Cardamom Bananas
Cloves Rice
Q12Written answer

Question: 12

Which is Heavier?

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 12 - 10

Show solutionHide solution
Worked solution

Answer: Both have equal weight.

NCERT book Page No: 139

Dinesan Went Shopping

Dinesan went to a shop and bought some things.

His younger brother cut the end of the bill where the weights were written.

Q13Written answer

Question: 13

Guess and write the weight of each thing he bought – in g or kg.

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 12 - 11

Show solutionHide solution
Worked solution

Answer: The weights of the given items are as follows:

Items Weight
Rice 5 kg
Sugar 1 kg
Mustard seeds 10 g
Wheat 3 kg
Dal 500 g
Tea 250 g
Pepper 25 g
Q14Written answer

Question: 14

(a)

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 12 - 12

Show solutionHide solution
Worked solution

Answer: This can be done by keeping the tractor and car in each of the pan of the balance separately. By this, we come to know that the toy which goes down is the heavier toy among these two.

(b) Guess which is the heaviest a real car, a bus or a tractor?

Answer: A bus is the heaviest.

(c) Which is the heaviest thing you have seen?

Answer: The heaviest thing I have seen is a rail engine.

NCERT book Page No: 140

Elephant’s Weight

Q15Written answer

Question: 15

Now imagine what happened next and complete the story. Discuss with your friends how Vaidika’s daughter found the weight of the elephant.

Show solutionHide solution
Worked solution

Answer: First, Vaidika’s daughter marked how much the boat sank in the river. She then asked them to bring the elephant into the boat. Now, the boat sank deeper, and she marked the new water level on the boat. She requested the king to put the gold on the boat till the water level touches the new raised water level mark when the elephant was on the boat. Now, the king was left with no alternative and had to give the gold equal to the weight of the elephant to Vaidika.

NCERT book Page No: 143

How Much the Chair Weighs

Q16Written answer

Question: 16

Anamika wants to weigh this chair using the weighing machine.

Can you suggest a way to do this?

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 12 - 13

Show solutionHide solution
Worked solution

Answer: First, Anamika should put a flat wooden slab on the weighing machine, on which the chair can be kept easily and record its weight. Then she should place the chair on the slab kept on the weighing machine. The difference in the weight of the chair with the wooden slab and the weight of the wooden slab will give the weight of the chair.

NCERT book Page No: 143

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 12 - 14

Q17Written answer

Question: 17

Now you show how Abdu will use these stone pieces to weigh.

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 12 - 15

(a) 4 kg of firewood

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 12 - 16

Show solutionHide solution
Worked solution

Answer: By keeping a broken stone of 6 kg on the left pan and a broken stone of 2 kg on the right pan with firewood, he can weigh 4 kg of wood. Their difference, i.e.,

6 – 2 = 4 kg will give the weight of firewood.

(b) 3 kg of firewood

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 12 - 17

Answer: He can weigh 3 kg of firewood by keeping the broken stone of 5 kg on the left pan and the broken stone of 2 kg on the right pan with firewood. The difference in weight, i.e., 5 – 2 = 3 kg, will balance the two pans of balance by firewood.

(c) 7 kg of firewood

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 12 - 18

Answer: He can weigh 7 kg of firewood by keeping the broken stone of 5 kg and 2 kg on the left pan and firewood on the right pan.

NCERT book Page No: 145

Post Office

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 12 - 19

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 12 - 20

Q18Written answer

Question: 18

Have you ever been to a post office?

Show solutionHide solution
Worked solution

Answer: Yes.

Q19Written answer

Question: 19

What different things do people go there for?

Show solutionHide solution
Worked solution

Answer: People go to the post office for the following reasons:

(i) To post the letters

(ii) To send money orders

(iii) For banking

(iv) To purchase postcards, inland envelop, stamps, etc.

Q20Written answer

Question: 20

How much does a postcard cost?

Show solutionHide solution
Worked solution

Answer: The cost of the postcard is Rs 0.50.