My Cart
Your Cart 0

    Your cart is empty.

  • Total (Amount) ₹0.00
NCERT · Class 9 · English

Chapter 1: The Fun They Had Poem: The Road Not Taken

Practice each question, then open the answer or worked solution.

Thinking about the Text

20 questions
Q2 (3)Written answer

Question 2. Why did Margie’s mother send for the County Inspector?

Show solutionHide solution
Worked solution

Answer: Margie’s mother sent for the County Inspector because the mechanical teacher of Margie was not functioning properly. It kept giving Margie Geography tests and Margie was performing worse every time. Margie’s mother was concerned and thus sent for the County Inspector.

Q3 (2)Written answer

Question 3. What did he do?

Show solutionHide solution
Worked solution

Answer: The County Inspector smiled at Margie and gave her an apple. He took the mechanical teacher away from her. Then he fixed the mechanical teacher. He told Margie’s mother that the geography sector of the mechanical teacher was geared a little too quick and that he has slowed it up to an average ten-year level.

Q4 (2)Written answer

Question 4. Why was Margie doing badly in geography? What did the County Inspector do to help her?

Show solutionHide solution
Worked solution

Answer: Margie was doing badly in geography because the questions that were displayed on the screen of the mechanical teacher were too quick for her age.

The County Inspector slowed its speed to an average ten-year level so that Margie would be able to perform satisfactorily.

Q5 (2)Written answer

Question 5. What had once happened to Tommy’s teacher?

Show solutionHide solution
Worked solution

Answer: Tommy’s teacher had to be taken away altogether for a month as the history sector had blanked out completely.

Q6 (2)Written answer

Question 6. Did Margie have regular days and hours for school? If so, why?

Show solutionHide solution
Worked solution

Answer: Yes, Margie had regular days and hours for school because Margie’s mother believed that little girls learned better if they learned at regular hours.

Q7 (2)Written answer

Question 7. How does Tommy describe the old kind of school?

Show solutionHide solution
Worked solution

Answer: Tommy says that the old kind of school had special buildings. All the kids went to that building for studying.

Q8Written answer

How does he describe the old kind of teachers?

Show solutionHide solution
Worked solution

Answer: He tells Margie that the old kind of teachers were humans instead of machines. The human teacher would educate the boys and girls and give them homework and ask questions.

IV. Answer each of these questions in two or three paragraphs (100 –150 words).

Q1 (4)Written answer

Question 1: What are the main features of the mechanical teachers and the schoolrooms that Margie and Tommy have in the story?

Show solutionHide solution
Worked solution


Answer:
The main features of the mechanical teachers that Margie and Tommy have are as follows:

The mechanical teachers have big black screens on which lessons are displayed and questions are asked. The students need to put their homework and test papers in a slot that is present in the mechanical teacher. The students write answers in punch code and the mechanical teacher calculates the results right away.

The main features of the schoolrooms that Margie and Tommy have are given below:

In the story, the schools are there in the homes. For instance, Margie’s school was right next to her bedroom. The students do not have classmates. They study subjects like arithmetic, history, geography, etc. The mechanical teacher would turn on at the same time every day except on the weekends.

Q2 (4)Written answer

Question 2: Why did Margie hate school? Why did she think the old kind of school must have been fun?

Show solutionHide solution
Worked solution


Answer:
Margie hated school because she felt it boring. The mechanical teacher started the class at the same time regularly. Margie’s mechanical teacher was giving her test after test on Geography and she was performing badly.

Margie also did not like inserting homework and test papers in the slot on the mechanical teacher.

She thought that the old kind of school must have been fun because it would have had kids from various places of the neighbourhood. It would have been so interesting to sit together in the classroom and leave the school together at the end of the day. All the kids learned the same things so they could help each other in studies and homework.

Q3 (3)Written answer

Question 3: Do you agree with Margie that schools today are more fun than the school in the story? Give reasons for your answer.

Show solutionHide solution
Worked solution


Answer:
Yes, I agree with Margie that schools today are more fun than the school in the story. In the story, the schools are in the students’ homes. This gives no space for interaction between students. Studying from screen and taking up tests sounds boring. Inserting homework and test papers in a slot on a mechanical teacher every day is monotonous. Writing answers in punch codes is even more draining.

Learning together in a class gives students a wider view of the people. Students also get familiar with others and learn how to interact and socialize. Getting taught by human teachers is way more dynamic than being taught by a machine. If there is any issue with any lesson or concept, the student can ask the human teacher then and there. But, mechanical teachers are programmed with a certain lesson and concept for a particular day. When the student solves homework, he/she can get help from classmates. That’s how the schools today are more fun than the school in the story.